BNP Paribas in Hungary News & Press
News & Press
April 14, 2015 -

A BNP Paribas sikeres második magyarországi forint kötvény kibocsátása

Forward to a friendForward to a friend PrintPrint

2015. április 9-én, a magyarországi fióktelepén keresztül eljáró BNP Paribas S.A. 3 éves, 2,5% fix kamatozású, 20 milliárd forint össznévértékű kötvényt bocsátott ki, a 2015-2016. évi 75 milliárd forint keretösszegű kötvény-kibocsátási programja keretében.

A kibocsátás meghirdetett összege 15 milliárd forint volt. A rendkívül sikeres nyilvános aukció során az érvényes jegyzés meghaladta a 27 milliárd forintot. A BNP Paribas 5 milliárd forint túljegyzést elfogadva összesen 20 milliárd forintra emelte az elfogadott összeget.

Ez a második alkalom, hogy a BNP Paribas, egyedüli forint kötvényt kibocsátó külföldi szereplőként sikeresen vont be középtávú forrást intézményi befektetőktől a magyar piacon.

Ahogy 2013-ban, ez alkalommal is az OTP Bank volt a kibocsátás társ vezető-szervezője, forgalmazója, valamint jegyzési garanciavállalója, illetve a kötvényekhez kapcsolódóan fizető banki és másodpiaci árjegyzői feladatokat is ellát.

“Büszkék vagyunk arra, hogy diverzifikált, döntően biztosítói és alapkezelői befektetői kört tudtunk bevonni. A kibocsátás sikerében meghatározó volt hosszú távú és elkötelezett partnerünk, az OTP Bank kimagasló szakértelme is.” – mondta Laurent Poiron, a BNP Paribas közép-európai regionális vezérigazgatója.

A hároméves kötvény forintban történő kibocsátása bizonyítja a BNP Paribas elkötelezettségét magyarországi üzletágai és általában a magyar piac iránt. A 20 milliárd forintnyi kibocsátás, ami megismétli az előző, 2013-as sikeres kibocsátást, az állampapírt leszámítva a magyar piac eddigi legnagyobb, aukción értékesített forintkötvénye.

A kötvény 2015. április 13. napjával bevezetésre került a Budapesti Értéktőzsdére.

A BNP Paribas-ról:

A BNP Paribas 75 országban van jelen közel 185 000 alkalmazottal, ebből Európában több mint 145 ezren dolgoznak. A csoport két főtevékenysége a Lakossági banki és szolgáltatási üzletág (hazai és nemzetközi piacokon) és a Vállalati és intézményi banki üzletág. Európában négy hazai piaca van a Csoportnak (Belgium, Franciaország, Olaszország és Luxemburg), a BNP Paribas Personal Finance piacvezető a fogyasztási hitelezés terén. A BNP Paribas a Mediterráneum országaiban, Törökországban és Kelet-Európában integrált lakossági banki szolgáltatási modellt vezetett be, s jelentős hálózattal rendelkezik az Egyesült Államok nyugati partján. Vállalati és intézményi banki és a nemzetközi pénzügyi szolgáltatások terén a BNP Paribas Európa élvonalába tartozik, számottevő jelenléttel rendelkezik az amerikai kontinensen és dinamikusan növekszik Ázsiában.
A BNP Paribas Magyarországon:

A BNP Paribas az egyik legrégebben Magyarországon működő nemzetközi bank, képviseleti irodáját 1978-ban nyitotta meg, banki licenszét 1991 elején szerezte meg. A bank összetett termékek széles palettáját kínálja vállalati és intézményi ügyfelei részére. A BNP Paribas a magyar államkötvények elsődleges forgalmazója, valamint vezető szervezője volt a Magyarország által a nemzetközi piacokon 2011 óta kibocsátott négy dollár kötvénynek.

2014-ben új, online, magánszemélyeknek szóló betétgyűjtéssel egészült ki magyarországi tevékenysége. A BNP Paribas Csoport közel 650 főt foglalkoztat több specializált leányvállalatán keresztül: Magyar Cetelem (fogyasztási hitelek), Cardif (biztosítás), Arval (flottamenedzselés), BNP Paribas Securities Service (értékpapír letétkezelés), BNP Paribas Real Estate (ingatlanpiaci szolgáltatások). A magyarországi fióktelep egyben a BNP Paribas Bulgáriát, Csehországot, Horvátországot, Romániát, Szlovákiát, Szlovéniát felölelő közép-európai regionális központja is.
 

Kapcsolat:

Laurent Poiron, közép-európai regionális vezérigazgató
BNP Paribas
telefon: +36 1 374 6422
e-mail: laurent.poiron@bnpparibas.com